Телевизионен дебат преди предстоящите президентски избори в Молдова се провали във

...
Телевизионен дебат преди предстоящите президентски избори в Молдова се провали във
Коментари Харесай

Телевизионен дебат в Молдова се провали след отсъствието на президента Мая Санду

Телевизионен спор преди идните президентски избори в Молдова се провали във вторник вечерта, откакто проевропейският настоящ президент Мая Санду не се яви , а един от двамата съществени съперници напусна студиото, предава Ройтерс.

Санду, която счита Русия за една от най-големите закани за Молдова и слага участието в Европейския съюз като съществена цел на своите политики, се изправя против 10 кандидати в напрегната предизборна кампания за изборите на 20 октомври .

Бившият основен прокурор Александър Стояногло , подкрепян от проруската опозиционна партия на социалистите, и Ренато Усатий , два пъти избиран за кмет на втория по величина град в Молдова — Балти, бяха главните участници в дебата.

Въпреки това, Стояногло, който беше уволнен от Санду през 2021 година , бързо напусна студиото, заявявайки, че няма въпроси към Усатий. " Отложих всичките си срещи, с цел да дойда и да покажа почитание към жителите ни, " сподели Стояногло. " Бях подготвен да отговоря на всички обвинявания, които това държавно управление и госпожа Санду насочат към мен. "

Усатий реши да остане и съобщи, че ще приказва на гласоподавателите : " На 20 октомври ще изберем нов президент. Нека повторя — нов президент. Трябва единствено да запретнем ръкави и да се заемем с работа. "

Според последното социологическо изследване, оповестено тази седмица, Санду води безапелационно с 36% поддръжка , до момента в който Стояногло събира 10% , а Усатий — 7.5% . Усатий акцентира нуждата Молдова да поддържа положителни връзки както със Запада, по този начин и с Русия.

На изборите гласоподавателите ще вземат участие и в референдум за смяна на конституцията , който да улесни пътя на страната към участие в Европейски Съюз. Според изследването, 63% от решените гласоподаватели поддържат участието в Европейски Съюз. Социалистите декларират, че не са срещу участието, само че считат, че референдумът е политически ход, целящ да помогне на Санду да завоюва преизбиране.

Мая Санду по-рано не удостовери дали ще взе участие в дебата, заявявайки, че не желае да взе участие дружно с " недостойни " претенденти, които са подкрепени от бизнес ползи или незаконни групи.

Миналата седмица най-високопоставен полицейски чиновник в Молдова съобщи, че незаконни групировки с съветска поддръжка се пробват да дестабилизират акцията, в това число. Според него, над 130,000 молдовци са били подкупени от мрежа, ръководена от Русия , с цел да гласоподават против референдума и за проруски претенденти.
 Русия дала милиони, с цел да дестабилизира ръководството на Молдова
Русия дала милиони, с цел да дестабилизира ръководството на Молдова

Кишинев разкрил огромна скица със стотици хиляди участници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР